Skip to content
Skip to service links: contact, tools, help, the group
Skip to search
Skip to main navigation
Skip to sub navigation
Skip to Footer with links to masthead, print, email a friend and disclaimer
 

Slanje robe koja sadr\i litijumske baterije

Od 01.04.2016 Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) izdala je stroža pravila kojim je regulisan transport litijumskih baterija upakovanih i pripremljenijh tako da sadržaj pošiljke čine samo litijumske baterije (UN3480/PI965).
Širok spektar elektronskih proizvoda koji rade pomoću litijumskih baterija su pogođeni novim propisima, bez obzira na to da li su punjive (Lithium Ion) ili nepunjive (litijum metal). Propisi važe u sledećim slučajevima:
  • kada se litijumske baterije pakuju i isporučuju kao pojedinačne stavke. Primer: same baterije/eksterne baterije
  • kada su litijumske baterije posebno pakovane ali se isporučuju sa opremom u istoj kutiji. Primer: mobilni telefon sa zamenljivom litijumskom baterijom
  • kada se litijumske baterije nalaze ili su instalirane u opremu i zato se isporučuju u istoj kutiji. Primer: tablet računar sa ugrađenim litijumskim baterijama koje se ne mogu ukloniti ili zameniti od strane korisnika
Zbog povećanja bezbednosti od strane vazduhoplovne industrije, IATA propisi koji regulišu isporuku litijumskih baterija su pooštreni i aviokompanije moraju da sprovedu ove propise rigoroznije.
Imajte na umu da su siguran prevoz takvih sadržaja vazdušnim transportom i potpuna usklađenost sa IATA propisima zakonska odgovornost pošiljaoca. Imajući u vidu ove činjenice, IATA je kreirala vodič da pomogne špediterima u razumevanju i usklađenosti sa propisima.

Dalje, svako lice, preduzeće ili lice identifikovano kao pošiljalac na DHL Express tovarnom listu pošiljke, zakonski je odgovoran da obezbedi 100% usklađenost sa revidiranim IATA propisima. Ova odgovornost važi čak i ako pošiljka koja sadrži litijumske baterije zapravo ne pripada, ili nije napravljena od strane preduzeća ili lica identifikovanih na tovarnom listu.
Da bi se izbegle bilo kakve neželjene posledice, molimo vas da obavestite DHL Express kad god nameravate da šaljete pošiljke koje sadrže litijumske baterije. Naš tim stručnjaka će vas upoznati sa najnovijim IATA propisima za slanje opasnih materija.
Poštujući odluku IATA/ICAO da zabrani transport i korišćenje litijum metal baterija na putničkim avionima od januara 2015. godine, DHL Express mora da se pridržava iste zabrane i da ne preuzima za transport iste na svojim letovima. IATA/ICAO zabrana stoji za litijum metal baterije koje se spominju u sekciji II, PI -968, dok litijum metal baterije zapakovane sa opremom (PI-969) ili u opremi (PI-970) su prihvatljive za transport. Nema promene u pravilniku za transport litium jonskih baterija.

Za pošiljke koje su pripemljene po instrukcijama za pakovanje PI-967 i PI-970, zahtev je da sadržaj pošiljke mogu činiti maskimalno 2 pakovanja (od kojih svaki sadrži maksimalno 4 ćelije ili 2 baterije u uređaju).

Ukoliko sadržaj pošiljke čine više od 2 pakovanja, pošiljka mora biti obeležena nalepnicom za rukovanje pošiljkama sa litijumskim baterijama (i primenjuju se ostali zahtevi).

Ovo ograničenje od 2 paketa po pošiljci stupa na snagu od 01.01.2017 jer propisi predviđaju prelazni period od 12 meseci, međutim, pošiljaocima se preporučuje da promenu implementiraju što pre.

U skladu sa ICAO/IATA promenama koje stupaju na snagu 01.04.2016, transport baterija pripremljenih po instrukciji za pakovanje PI-965 zabranjen je putničkim avionom. U skladu sa navedenim, mi nudimo ograničenu uslugu za određene destinacije. PI-965 Sekcija II zateva posebno odobrenje identifikacionog broja (account-a). za dodatne informacije molim vas da kontaktirate lokalnog predstavnika DHL-a. Litijumske baterije upakovane uz opremu (PI-966) ili upakovane u opremi (PI-967) su prihvatljive za transport.

Važno!

 Litijumske baterije za koje se zna ili se sumnja da su neispravne ili oštećene predstavljaju veliki rizik za bezbednost lica i imovine, a nisu dozvoljene u avionu ni pod kakvim okolnostima.
Kada se neispravna ili oštećena litijumska baterija nalazi u sklopu laptopa, mobilnog telefona ili drugog uređaja, baterija mora biti uklonjena pre nego što DHL prihvati pošiljku za transport.